Bal Paketleyicileri, İhracatçıları Ve Sanayicileri Derneği (BALDER) Teknik Danışmanı Ve Gıda Mühendisi Aslı Elif Sunay Türkiye’nin Şikayet Platformu Şikayetvar’a Yaptığı Açıklama İle Tüketicilerin Bal Konusunda Doğru Bildikleri Yanlışlıkların Olduğuna Dikkat Çekti.
“Maalesef tüketiciler bal konusunda yanlış bilgilere sahip” diyen Sunay bilinen belli başlı yanlışlıkları şöyle anlattı:“Örneğin balın sıcak içeceklere katılmasının besin değerini düşürdüğü gibi yanlış bir algı var. Oysaki araştırmalar bunun tam tersini söylüyor. Çaya bal katılması durumunda fenolik madde içeriği ve antioksidan kapasitenin ölçülebilir şekilde arttığı tespit edildi.
Diğer bir yanlış algı da petek balın gerçek bal olduğu süzme balın ise gerçek olmadığı yönündeki algıdır. Balın petek halinde olması, onun gerçek bal olduğunu kanıtlamaz. Kovan yakınına konan şeker şurubu vb.nin arılar tarafından bala dönüştürülmesi ile de petek bal elde edilebilir. Bu tür petek ballar çiçeklerin, bitkilerin, doğanın tadını, şifasını içermezler. Laboratuvar analizinin ileri teknoloji, deneyim ve uzmanlık gerektiren pahalı bir işlem olduğu göz önüne alındığında, her bir petek balın tek tek analizi de, pratikte olanaksızdır.”
Sofradaki Bala Dikkat!
Diğer bir yanlış algı da petek balın gerçek bal olduğu süzme balın ise gerçek olmadığı yönündeki algıdır. Balın petek halinde olması, onun gerçek bal olduğunu kanıtlamaz. Kovan yakınına konan şeker şurubu vb.nin arılar tarafından bala dönüştürülmesi ile de petek bal elde edilebilir. Bu tür petek ballar çiçeklerin, bitkilerin, doğanın tadını, şifasını içermezler. Laboratuvar analizinin ileri teknoloji, deneyim ve uzmanlık gerektiren pahalı bir işlem olduğu göz önüne alındığında, her bir petek balın tek tek analizi de, pratikte olanaksızdır.”
Sofradaki Bala Dikkat!
Analiz edilmemiş balların sağlık açısından tehlikeli olabileceğini de kaydeden Sunay, güvenilir olamayan balların sofraya konulmaması gerektiği konusunda uyardı. Sunay, “İster petek, ister süzme olsun, gerçek balı sahtesinden ayırmak son derece zordur. Kıvamına ya da rengine bakarak, koklayarak, hatta tadarak balın gerçeğini sahtesinden ayırt etmek neredeyse olanaksızdır. En doğru, sağlıklı ve emin yol, laboratuar analizidir. İleri teknoloji ile donatılmış laboratuarlarda, deneyimli uzmanlarca yapılacak analizler, gerçek balın sahtesinden kuşkuya yer vermeyecek biçimde ayırt edilmesini sağlar. Doğru olan, bu tür analizleri yapabilecek laboratuar olanaklarına sahip bir markanın balını tercih etmek ve tüketmektir” dedi.
Bilinçsiz İlaç Kullanımı Kalıntı Bırakıyor
Sunay, tüketicilerin kristalleşen balların bozulduğuna inandığını belirterek kristalleşmenin bozulma anlamına şöyle aktardı: “Kristalleştiği haliyle de tüketilebilir; besin değerini kaybetmez. Balı kristalleşme öncesindeki kıvamına getirmek mümkündür: Benmari usulü (bir kabın içinde, suyla doğrudan temas ettirmeden) kısa süre ısıtmak, kristalleşmenin çözülmesi için yeterlidir. Ayrıca tüm bunlara şunu da eklemek gerekir; bal, doğal bir gıda maddesidir. Doğal biçimde üretilir ve doğada iyi olan ne varsa, içeriğinde bulundurur. Balın doğasında zararlı madde yoktur. Ancak, bütün tarımsal ürünler gibi, bal üretiminde de, üreticiler, zararlılarla ve hastalıklarla mücadele için, ilaçlara başvurmaktadırlar. Bilinçsiz ilaç kullanımı, bazen, balda, dünya standartlarının üzerinde ilaç kalıntısı bulunmasına neden olmaktadır. Bunun tespiti de yine ancak laboratuar analizi ile mümkündür.
Yorumlar
Yorum Gönder