Kitapta bedenin genç kalmasını sağlayan 7 çakradan ve bunları harekete geçirmek için yapılması gereken 5 temel egzersizden bahsediliyor. Bedenin yaşlanması bu çakraların (enerji merkezi yada girdabı da deniliyor) bir veya bir kaçının kapanması sonucu oluşuyor. Yani beden gençken hepsi çalışırken, çakralar kapandıkça insan yaşlanmaya başlıyor. Çakraların tekrar açılması için 5 temel hareketten söz ediliyor kitapta.
Başlangıçta her hareketin 3 kere yapılması ve her hafta kişinin durumuna göre 1 veya 2 arttırılması gerekiyor. Böyle 21. tekrara kadar gelinip artık arttırılmadan 21 tekrarı her gün yapmak gerekiyor. Ancak zorlanılan bir hareket var ise onu yine eski sayısında yapılması öneriliyor. Ben 2 aydan fazla bir süredir hareketleri yapıyorum. 2 şer artırarak yaptığım egzersizlerde bu pazartesi normalde 17 tekrara başlamam gerekiyordu. Ancak zorlanma hissettiğim için bu haftada 15 tekrar yapıyorum. Ama 5. egzersizin 10. tekrarından sonra yere yapışıp kaldığım için :) sadece bu egzersizi şimdilik 10 tekrar yapıyorum. Kendimi zorlamamam gerektiğini kitabı okuyana kadar bilmiyordum. Bilseydim 15. tekrara henüz gelmemiştim. :) Kitapta ilk egzersizi 21 tekrar zorlanmadan yapabilmek için 1 yıl bekleyen birinden sözediliyor. Acele etmek ve zorlanmak tam tersi etkiye ve sakatlanmaya neden olabilir.
Bunun dışında başlamadan önce hareketleri kimler yapmamalı, hangi hastalıklara yararlı gibi konular kitaptan ayrıntılı olarak okunmalı. Doğru nefes alımı bu hareketlerde çok önemli. Ayrıca yapmak isteyenler için 6. bir hareket daha var kitapta. 7. hareket ise egzersizden çok psikolojik, ruhsal bir olay. Yapılmasını kesinlikle önermiyorum. 7. hareket ile ilgili çok ürkütücü şeyler duymuştum daha önce.
Hareketler sırasıyla ve aç karnına yapılmalı.
Hergün ve aynı saatlerde yapılmaya özen gösterilmeli. 23:00 - 11:00 arası en uygun saatler.
Bu hareketleri yaparken ayrıca farklı bir egzersiz yapılmaz. Eğer özel bir egzersiz varsa farklı zaman diliminde yapılır.
Zorlanıldığı an hareket bırakılır..
Derin derin ve burundan nefes alınır.
Egzersiz sonrası sıcak veya soğuk duş alınmaz. Ilık olabilir.
Egzersizler öncesi yürüyüş yapılabilir.
Hareketler arasında sırtüstü yatıp dinlenilirse diğer harekete geçiş daha kolay olur.
Hareketlere 1 günden fazla ara verilmemeli. Verildiyse 3 tekrardan yeniden başlanmalı.
Asla 21 den fazla tekrar yapılmamalı. Bu çakraları çok fazla çalıştırıp tüketebilir.
Daha fazlası yapılabilinse bile her zaman 3 tekrardan başlanmalı ve her hafta en fazla 2 şer arttırılmalı.
1. Egzersiz.
Kollar iki yana açılır avuç içleri yere bakacak şekilde soldan sağa doğru (saat yönünde ) mevleviler gibi dönülür.
Kolay gibi gözüksede en çok zorlanılan hareketlerden biridir. Başdönmesi ve mide bulantısı yaptığı için diğer hareketleride zorlaştırıyor. Tavsiyem egzersiz sayısını tamamladıktan sonra el parmak uçlarına bakılması ve baş dönmesi geçene kadar etrafa bakılmamasıdır.
2. Egzersiz.
Sırtüstü yatılır, eller bedenin yanına uzatılır. Önce baş kaldırılarak çene göğüse dayanır. Bu sırada dizler kılmadan bacaklar yerden burundan derin bir soluk alınarak kaldırılır. Ardından dizleri kırmadan soluk vererek bacaklar ve baş yere indirilir.
3. Egzersiz.
Dik olarak dizlerin üzerinde durulur. Ayak parmakları içe doğru kıvrık olur. Eller kalçalarını altına dayanır. Çene göğüse dayanır. Nefes alarak baş yavaşça mümkün olduğu kadar geriye doğru eğilir. Sırt arkaya doğru esnerken omuz kavislendirilerek geriye doğru esnenir. Hareketin başına dönerken nefes verilir.
4. Egzersiz.
Bacaklar ileriye doğru uzatılarak yere oturulur. Çene göğüse dayanır. Baş yavaşca mümkün olduğunca arkaya doğru yatırılır. Nefes alınarak vücut el ve ayaklar yardımıyla yere paralel olarak kaldırılır. Nefes tutulur. Bir süre vücut kasılır ve gevşetilir. Başlangıç pozisyonuna dönerken nefes verilir.
5. Egzersiz.
Kollar dik ve beden aşağıya sarkmış bir şekilde tutulur. Avuçlar yere koyulur. Baş yumuşak bir şekilde geriye doğru atılır. Ayaklar ve eller oynatılmadan nefes alınarak kalça yukarıya kaldırılır ve bedenle ters bir V oluşturulur. Çene göğüse yaklaştırılır. Başlangıç pozisyonuna dönerken nefes verilir.
Hareketlerin videoları:
Kitabın
önsözünden :
Tüm
bilgelik kadimdir ve gerçekte hiçbir sır yoktur. Yeni ve daha önceden
bilinmeyen bir şey keşfettiğinizi düşündüğünüzde, bu yüzlerce yıldır varolmuş
olabilir. Bunu bilmiyor olmanız yalnızca onu bulmak için çaba harcamamış
olmanızdan kaynaklanmaktadır.
Yorumlar
Yorum Gönder