Ana içeriğe atla

TÜRK TELEVİZYONLARINDA YERLİ VE YABANCI DİZİLER

 Televizyonun 1-2 kanallı olduğu yıllarda yabancı dizilerden başka pek bir şansı olmayan tv izleyicisi türk dizi sektörünün hızla büyümesiyle birlikte yabancı dizilere ilgisini ne yazık ki aynı hızda kaybetti.  Özellikle  90 lı yıllarda birbiri ardına bir furya şeklinde yayınlanan sıkıcı, saçma pembe dizilerinde bu ilgi kaybında etkisi büyük tabii.
Cnbc-e , e2 gibi kanallar dışında yabancı dizi yayınlayan kanal yok gibi bir şey.  Onlarda sadece alt yazılı yayın yaptıklarından zaten azınlık bir kesime hitap edebiliyorlar. Altyazıları yakalayamadığından yada göremediğinden dolayı bu dizileri isteseler de seyredemeyenlerle karşılaşıyorum sıkça.  Star tv  nin gecenin bir yarısında yayınladıkları türkçe dublaj cbnc-e tekrarlarını o saatte  kaç kişi izleyebiliyor oda tartışılır. Sadece Fox  Tv de bu yönde bir gayret görüyorum. Arada yabancı dizileri normal saatlerde ve Türkçe olarak yayınlıyorlar ama maalesef reyting sistemine yenik düşüyorlar.
Beni üzen  yıllardan beri diğer seçeneklerden hep mahrum olmak ve önümüze seyredilecek  tek bir şeyin konulması. Sonrada halk bunu istiyor denmesi. Tek kanallı yıllarda polisiye  yabancı diziler,  90 lı yıllarda pembe diziler  ve şimdide türk dizileri. İlla bir şeyi  bıkana kadar izletecekler. Etinden sütünden sonuna kadar yararlanacaklar. Evet türk dizi sektörünün de böyle giderse sonu hızla gelecek;  çünkü konu sıkıntısı had safhada. Bizde sadece  3 konu var. Aşk,  dram ve komedi.  Zaten Sit-com lar ömrünü doldurdu bile. Tv de sıkılmadan izlenen tek komedi dizileri Gülse Birsel’in yazdıkları.  Dramatik dizilerinde yüzde sekseni  aşk  üzerine, sadece zengin –fakir tarafları ve oyuncular değişiyor.  Konular, olaylar hep aynı.   Halbuki kanallar her  tür yapımın  üzerinde eşit dursalardı bu kadar çabuk tükenmeyeceklerdi.  Şimdi bakıyorum bir kanalda bir türk dizisi ardından bir türk dizisi daha ardından başka bir gün yayınlanan bir dizinin tekrarı. Konular benzer , oyuncular farklı.  Ellerinde kalan son kozları ise roman ve hikayelerin  uyarlamaları. Onlarında konuları  klasik, bilinen şeyler  olduğundan  fazla uzun ömürlü olmayacaktır.
Aslında tek kanallı yıllarda ki televizyonculuğa  biraz haksızlık ettim galiba. Reyting sistemi olmadığından yabancı dizilere ağırlık verilsede  yinede herşeyden biraz vardı. Müzik programları, belgeseller, çizgi filmler, kültür-sanat programları  sinema filmleri…. Şimdi ise yüzlerce kanal var ama seyredecek hiçbirşey yok. Biz çocukken tv den bişeyler öğrenebiliyorduk, şimdi çocukların tv öğreneceği tek şey ahlaksızlık, ihanet, yabancı özentiliği, maddiyatçılık v.s
Tabiki yabancı diziler içinde de sapkın, ahlaksız Spartacus gibi şeytani  işler var.  Ama şu da var ki türk televizyonlarında bugüne kadar yayınlanmış doğru dürüst  tek fantastik yapımın çocuklar için olan  ”selena “ olduğu düşünülürse, bizim fantastik , korku , bilimkurgu tarzı konularda henüz yabancı yapımlar kadar (hatta hiç) başarılı olmadığımız açıkça anlaşılır.  Bu tür yabancı diziler yavaş yavaş seyirciye sunulmaya  başlanırsa  aynı türün türk yapımları için zemin hazırlanmış seyirci de alıştırılmış olur.  
Bugün hayatımızı kolaylaştıran bir çok icadın çoğu kez bir bilimkurgu film veya dizisinde ortaya çıktığını biliyoruz. Cep telefonu  bunlardan biri mesela.   İnsanların hayal gücünü, bakış açısını geliştirecek bir çok dizi ve film yayınlamak imkanı varken. İçi boş dizilerle köreltip duruyorlar bizi.  Ya bizi karamsarlıktan bezdirecek (sanki herşey çok toz pembe) dramlar. Yada saçma aşk hikayeleri.  Sorulsa bir tek kişi aşkın tarifini yapamaz ama senaristler sayfalar dolusu aşk yazıyor.  İnsanların ister istemez kendi ilişkileriyle kıyaslayıp mutsuz oldukları bu hikayelerin ne hayal güçlerine ne hayatlarına  bir katkısı var. Zaten çoğu dram olduğu için eğlence tarafı da yok bu tür dizilerin.

Yabancı fantastik, korku v.s dizilere uzak kalınması sinema sektöründe de bu konuda işlerde geri  kalmamıza neden oluyor.  Mesela şu anda yayınlanan korku filmleri türk sinema tarihinin en kötüleri olarak tarihe geçecekler.  Öyle ki 70 li yıllarda imkansızlıklarla yapılan bazı korku filmleri bile şimdikilerden daha mantıklı kalıyor. Korku ,  fantastik, bilimkurgu çekemiyoruz çünkü örneklerine uzağız. Halk istiyor istemiyor bahanelerini bir kenara bırakıp tv  de  biraz yenilik yapmak biraz açık fikirli olmak gerekiyor.  Tabii bu iş ancak  “açık fikirli olmak” deyince aklına alkolik gibi elinden içki bardağı düşmeyen insanlarla , yarı çıplak kadınların olduğu diziler gelmeyen kanal yöneticileri, yapımcılarla olur. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kurtlar Vadisi Pusu'da Ölen Karakterlerin Listesi.

Gürkan Uygun Memati Baş 1-161 Gökhan Azlağ Ferman 129-156 Erdal Küçükkömürcü Shamir Hebron 94-155 Oktay Dal Şahmaran 94-155 Can Gürzap Davut Tataroğlu 1-153 Şahin Çelik Haşim Ağa 116-151 Erol Tezeren İzzet 101-150 Ebru Kocaağa Dicle 116-150 Şafak Başkaya Kenan Katırcı 108-143 Reha Özcan Jozef Beile 129-143 Mehmet Aras Suriyeli 131-143 Erdoğan Cengiz Fırat Aynacı 98-139 Sedat Savtak Kaşifoğlu 123-139 Bora Sivri Cevher 69-139 Yener Sezgin Hamit 111-132 Tarkan Tüzmen Alper 7-131 Osman Soykut Aron Feller 64-131 Mesut Akusta Ünsal Kemal Alnıaçık 67-128 Ümit Acar Ersoy Ulubey 104-128 Ercan Eker Barış 104-128 Aysun Güllük Evren Katırcı 108-128 Namık Kemal Yiğittürk Baba Memduh 88-123 Aytar Kakınç Baran 96-120 Yıldırım Gücük Özcan Şenol 95-114 Birsen Dürülü Gülendam 69-105 Hüseyin Avni Danyal Yalçın Bulut 1-100 Musa Uzunlar İskender Büyük 25-93 H

Kurtlar Vadisi'nin Sevilen Oyuncusu Evleniyor

Kurtlar Vadisi Pusu' nun efsane oyuncusu, ' Güllü Erhan ' karakterini canlandıran Erhan Ufak evleniyor. Erhan Ufak Gayrimenkul'de birlikte çalıştıkları Süreyya Kul ile 30 Ekim'den beri nişanlı, ünlü oyuncu yarın dünya evine girecek. Çiftin kınası dün yapıldı. Pazar günü yapılacak olan düğünde Erhan Ufak'ın nikah şahitliğini Necati Şaşmaz 'ın yapacağı tahmin ediliyor.

En Psikopat Burçlar Hangileri?

1. En Psikopat Yengeç FBI ‘ın veritabanı üzerinde suçlulara dayalı yapılan analizler sonucu en çok psikopat ve seri katil barındıran burçlar açıklandı.  Buna göre en psikopat burcun yengeç olduğu görüldü. Duygusal bir burç olarak görülen yengeçler için böyle bir sonuç çıkması oldukça şaşırtıcı. Ancak diğer burçların aksine kıskançlık gibi sebeplerden cinayet işledikleri göz önüne alınırsa bu duygularıyla hareket eden yengeç burçlarına uygun bir durum. 2. İkinci Burç Şaşırtmadı : Akrep Bir çok kişinin işin içinde manyaklık varsa birinci  olmasını beklediği burç akrep bu listede 2. sırada. Kötüsünün gerçekten çok kötü olduğu bir burç akrep. Kurbanlarını acı çektirerek sadistçe öldüren akrep burçları kinci ve hainler. 3. Mafya Babası Yay  Jüpiterin şanslı çocuklarını bu listede üst sıralarda görmek gerçekten şaşırtıcı. Dünyada en az bulunan burç olmasına rağmen ilk üçte yeralmasının sebebi ise cinayetleri başkalarına işletmiş olmaları.